MOEDERDAG ZONDER MOEDER

Moederdag vandaag, je kan er bijna niet omheen. En voor sommige onder ons een lastige tijd. Want als je moeder er niet meer is, voelt deze dag gewoon heel anders. En misschien wordt het gemis elk jaar weer een beetje groter of misschien is het verdriet nog heel rauw, toch kan je er nog steeds een dag van maken die helemaal om haar draait op jouw manier.

Wees om te beginnen gewoon lief voor jezelf. Afscheid nemen van iemand die je lief is, doet pijn en op dagen als deze kan die wond weer stevig geraakt worden. Verwijt jezelf niet dat je nog steeds verdriet voelt en luister naar je gevoel. Doe datgenen wat jij vandaag nu heel erg nodig hebt zonder schuldgevoel.

Als het een lastige dag is vandaag, zonder je moeder, mag je dat ook gewoon laten weten aan je omgeving. Praat over haar en waarom ze zo belangrijk voor je is met mensen die het begrijpen. De pijn zal er niet minder om worden maar het delen van jullie verhaal zal je weer wat ademruimte geven.

Haal de herinneringen aan haar op en doe iets wat jullie samen leuk vonden vandaag. Zet haar op deze manier in de bloemetjes.

Je praat misschien nog met je moeder in je hoofd en er zijn vast nog veel dingen die je nog met haar wil delen. Schrijf haar een brief en vertel haar hoeveel ze voor je betekende en nog steeds betekent. Vertel haar welke wijze levenslessen jou nog steeds verder helpen in jouw leven.

Haar favoriete bloemen neerleggen op haar graf, de steen oppoetsen of misschien zomaar even tegen haar praten. Haar graf of gedenkplek bezoeken is een mooie gebaar op een dag die helemaal om haar draait.

Moederdag toch vieren? Nodig dan de mensen uit die ook van haar hielden, op hun eigen manier, en haal samen herinneringen op. Maak er een feest van ter ere van haar.

Als het voor jou een sombere dag is vandaag, ga er dan gewoon op uit. Maak een lange wandeling of bezoek een plek die ze mooi had gevonden.

Moederdag is een goed moment om oude foto’s  te bekijken en even terug in de tijd te gaan. Samen spelen in de speeltuin toen je klein was of de vakanties die jullie beleefden, deze herinneringen blijven voor altijd.

Doe iets wat voor haar belangrijk was in haar leven. Ging ze op vrije momenten het liefst de natuur in of bracht ze regelmatig een bezoekje aan iemand die dat nodig had. Breng haar eer door in haar voetsporen te treden.

Zoek iemand op die hetzelfde meemaakt. Niet omdat de pijn dan minder wordt, maar misschien wel omdat je misschien nieuwe manieren zal ontdekken om met je gemis om te gaan.

Zet jij je verdriet liever om in iets tastbaars? Maak dan een boekje waarin je je gedachten kan neerpennen. Plak er foto’s bij, schrijf er mooie uitspraken van je moeder in en kijk welke andere tastbare dingen je in het boekje kunt plakken. Telkens wanneer je haar mist, kun je even terugbladeren in het boekje.

Ook al is ze niet meer bij je op aarde, in je hart is ze nog steeds springlevend!