HET LEVEN IS TE KORT VOOR SPIJT

‘Ik heb nergens spijt van,’ hoor je sommige mensen zeggen of ‘het leven is te kort voor spijt.’ Ik weet het niet of dit nu wel een helende gedachte is voor de rest van je leven. Het voelt ook hard en ongenaakbaar alsof je alles wat je doet niet ter discussie staat.

Gratis levenslessen
Maar misschien zit er iets anders achter deze uitspraak. Eigenlijk betekent het dat men geen spijt hoeft te voelen maar bereid is de lessen aan te nemen die het leven je gratis op een presenteerblaadje aanbiedt.

Anders gezegd, je kan wel degelijk spijt voelen maar je hoeft er niet in te blijven hangen. Je kan accepteren hoe het is gelopen, ook al hadden je het achteraf gezien graag anders gewild.

Een waarschuwingssignaal
Want dat is wat spijt in zijn puurste vorm is: je wijzen op een andere mogelijkheid. Spijt wijst je erop dat wat je deed of zei of niet deed of zei niet helemaal spoort met wie je wel wil zijn of wat je in dit leven wil.  Spijt wil je op iets wijzen.

Is het niet zo dat spijt je de vraag stelt wat je echt wilt, en je bij een juist antwoord beloont met onverhoopte kracht?
— Ish Ait Hamou, Hard hart

Spijt is leerzaam
Spijt duwt je weer terug in de goede richting. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om nooit spijt te ervaren. Ik heb spijt van zoveel in mijn leven. Het maakt me niet bitter, het geeft me alleen kansen om het van nu af aan anders te gaan doen. Wat langer na te denken of de moed vinden om lastige dingen niet te negeren maar er voluit voor te gaan. Spijt vormt dammetjes in de rivier van het leven waardoor het water anders gaat stromen.

Spijt is niet eenvoudig omdat je niets kunt veranderen aan hoe de dingen zijn gelopen. Maar dat maakt het niet meteen zinloos omdat het ervoor zorgt dat je dezelfde fouten niet nog een keer zal maken als je goed luistert naar de lessen die spijt je brengt.

Luisteren naar je intuïtie
Spijt is een bittere pil om te slikken. Het gaat gepaard met schaamte, boosheid of een gevoel van onrechtvaardigheid. Maar dat slechte gevoel is tevens het rode knipperlicht voor momenten waar je tegen jezelf inging. Waar je verlangens en verwachtingen, onzekerheid of onbezonnenheid het wonnen van je intuïtie en gezond verstand.

Een uitnodiging tot transformatie
Leer spijt zien als een uitnodiging tot transformatie, tot verandering en de smaak zal veranderen van bitter naar bitterzoet. Zeg tegen jezelf dat het je spijt. En dat het oké is. Blijf er niet in hangen en kijk vooruit. Het is de eerste stap naar heling.

Het leven schenkt je steeds opnieuw kansen en mogelijkheden. Luister vanaf nu aandachtig naar je lichaam, verstand en intuïtie en ze zullen hun werk doen. Durf al eens te twijfelen of gun het proces de tijd die het nodig heeft om tot een goede beslissing te komen.  Je zult wijzer worden en je keuze met trots dragen. Omdat je bewust aanwezig bent gebleven in het proces en niet voor de meest makkelijke weg hebt gekozen.