ELK KIND IS TOCH BLIJ ALS HET ZIJN OMA ZIET

OmaReus-634x1024[1] 2.jpg

 

Oma Reus was in de stad en heel de stad werd er blij van. In krant van 19 juni las ik de volgende mooie woorden van Lieven Sioen:

‘Als kinderen hun oma zien, zijn ze gewoon blij. Dat is een heel eenvoudig gebeuren, iets heel moois, maar we zien het niet meer, tenzij het wordt uitvergroot op reuzenformaat.’

Ook ik wou Oma Reus zien, om in mijn gedachten even terug te kunnen gaan naar mijn kindertijd toen ik nog veilig onder de vleugels van mijn oma kon lopen. Ik was altijd wel in haar buurt te vinden, mijn oma was mijn grote held. Samen naar de markt, daarna pelde ze zorgzaam de gekochte druiven voor mij terwijl ik blij toekeek. Om ze daarna ook één voor één blij op te peuzelen. Geduldig leerde ze me breien en  ze smeerde op zondag mijn boterhammen met lekkere dingen.  Als ze er was, kroop ik steevast bij haar op schoot. Bij haar was het altijd veilig en goed. En ik wist niet beter dan dat altijd zou blijven duren.

Ze stierf toen ik acht was, na vier maanden van ondraaglijke pijn en intens verdriet. Ik bleef verweesd achter, er viel een leegte die niemand ooit nog heeft kunnen vullen. Ik had nog zo veel van haar kunnen leren, nog zo veel kunnen vertellen. Nog zo veel bij haar kunnen schuilen.

Soms denk ik dat het leven een stuk eenvoudiger was geweest met haar erbij. Het heeft niet mogen zijn. Ondertussen ben ik de vijftig voorbij, maar ik draag haar nog diep in mijn hart. Op moeilijke momenten, vraag ik haar in gedachten om weer even over me te waken zodat ik geen domme dingen doe. Dat gebeurt, ook als je vijftig bent.  En ik vertrouw erop dat ze dat ook doet, net zoals vroeger. Onze band zal over de grenzen van leven en dood nooit verbroken worden, dat voelt gewoon niet goed.

En nu was oma in de stad, in reuzenformaat. Heel even leek het dat ze er ook werkelijk weer was! Het ontroerde me en het deed me deugd om weer even dicht bij haar te kunnen zijn. Haar te kunnen zien, net als vroeger. Daar wordt een kind blij van!

Dank je wel, mensen van Royal De luxe en hopelijk komt Oma Reus gauw weer terug.

Het volledige artikel “Als de droom de stad herovert” kan u lezen via http://www.standaard.be/cnt/dmf20150618_01737933