BOEK

    

 

 

“Wat zijn dat voor achterlijk lui die menen voor een ander te bepalen hoe lang hij moet rouwen? Ik las zoiets in een van de kranten. Ouders van een in februari verongelukt meisje moesten volgens die lui in november maar eens een punt achter hun rouwperiode zetten. Als ervaringsdeskundige zeg ik: hoe halen ze het in hun hoofd?  Er is maar één die kan bepalen hoe lang hij of zij in de rouw is en dat is de rouwende zelf. Klaar uit.”

Trix Broekmans is journalist en beroepsmatig bezig met observeren, en beschrijven. En ze wil op haar 52ste geen treurende weduwe zijn. Na het overlijden van haar man, de schrijver/journalist Wim Wennekes, gaat zij op zoek naar een nieuwe vorm van bestaan.

In korte hoofdstukjes komen onderwerpen voorbij die iedereen die een partner heeft verloren zal herkennen. Over die eerste verjaardag na het overlijden, over opnieuw voorzichtig genieten, de confrontatie met foto’s uit het verleden, over al die plekken vol herinneringen, over het weggooien van vertrouwde spullen, al die thema’s worden haarscherp onder de loep genomen.

Het boek is een verslag van wat er allemaal gebeurt in haar nieuwe bestaan als weduwe en hoe ze daar mee omgaat. Hier en daar doorweven met stevige aanbevelingen van de ervaringsdeskundige die ze gaandeweg is geworden.  En er zijn niet alleen de moeilijke momenten die voorbij komen, er is ook plek voor grappige anekdotes en pittige observaties.

Het boek eindigt met “Bijzondere dag”,  de dag waarop je het gemis accepteert en merkt dat je weer kunt genieten.

 “Er is een grauwsluier weg. Een soort verdoving uitgewerkt. Ik voel alles scherper. Ook het gemis. Maar dat voelt niet als een stap achteruit. Dat gemis hoort bij mij.”

Een niet alledaags boek over rouw van een sterke vrouw.

 

VROUW IN ROUW

Eigenzinnige observaties van een weduwe

TRIX BROEKMANS

ISBN139789058072115